Архівний відділ

Згурівської райдержадміністрації

Київської області

a

Звіт

Підсумки роботи архіву за 2014 рік


       Архівний  сектор Згурівської райдержадміністрації здійснював свою роботу згідно Закону України «Про Національний архівний фонд та архівні установи», «Основних правил роботи державних установ», «Положення про архівний сектор», у відповідності з вказівками, наказами, розпорядженнями Державної архівної служби України , Державного архіву Київської області, а також органів місцевого самоврядування.

                1Основні організаційні заходи.

       Завідувач архівного сектору брав участь :    

-18 лютого 2014 року у засіданні постійно-діючої комісії з питань розгляду звернень громадян райдержадміністрації  на якій заслухано доповідь на тему 

«Додержання законодавства з питань розгляду звернень громадян архівним сектором райдержадміністрації» ;

 - 24 лютого 2014 року відбулося засідання колегії райдержадміністрації на якій виступила з доповіддю « Організація роботи архівного сектору ,виконання Закону України «Про національний архівний фонд та архівні установи» ;

- 15-16 квітня 2014 року взяла участь у трьох етапах І туру щорічного Всеукраїнського конкурсу «Кращий державний службовець» в номінації «Кращий керівник» ;

- 15 травня 2014 року проведено Державним архівом Київської області контрольну перевірку архівного сектору Згурівської райдержадміністрації ;

- 30 травня 2014 року взяла участь у роботі Колегії Державного архіву Київської області  по результатах контрольного перевіряння архівного сектору .

 

      Згідно штатного розкладу в архіві значилося 2 штатні одиниці-завідувач архівного сектору та прибиральник приміщень .Фактично працювала одна особа- завідувач архівного сектору. З 02 грудня 2014 року звільнено прибиральника приміщення і на його місце  призначено головного спеціаліста

    Протягом 2014 року архівним сектором здійснено :

2 комплексні перевірки стану діловодства та архівної справи;

         2  контрольні перевірки.   

    Проведено семінар з сільськими та селищним головами на тему :         «      Про стан упорядкування документів сільськими та селищним радами та передавання їх на державне зберігання до архівного сектору».

     Проведено 6 семінарів з працівниками Турівської, Середівської , Пасківщинської ,Старооржицької сільських рад, Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Згурівському районі -тема занять:  « Науково-технічне  опрацювання документів працівниками установ та передача їх на державне зберігання до архіву»,   та із Згурівською філією по експлуатації газового господарства з питань розробки та впровадження в роботу номенклатури справ згідно затвердженого Переліку.     

    Проведено індивідуальні бесіди із керівниками відділів, управлінь райдержадміністрації щодо складання  номенклатури справ на 2014 рік.

   2. Забезпечення збережності та державний облік документів      Національного архівного фонду:

   Постійно контролюється температурний режим. 1 раз на місяць проводяться санітарні дні, 1 раз на тиждень проводиться знепилення фондів, щоденно проводиться провітрювання.

      З метою покращення умов зберігання документів  закартоновано 325 справ постійного зберігання  які прийняті на зберігання в цьому році .

     Перевірено наявність 1296 од.зб. при плані 1277 од.зб. 17 фондів.

 Причина розходження – допущено помилки у підрахунку. Під час перевіряння не було виявлено 50 од.зб. фондів : №57- Радгосп «Новоолександрівський»-34 од.зб , № 59 – Радгосп «Жуківський» – 6од.зб.,     № 60- Радгосп «Усівський» - 1 од.зб , № 64 – КСП «Зоря» -1од.зб. ,     № 65 –Малокрупільська сільська рада -7 од.зб., № 73 – Контрольно- ревізійне управління у Згурівському районі.- 1 од.зб. Дані справи внесені в картотеку справ, які знаходяться в розшуку.

        У звітному періоді прийнято на державне зберігання 325 справ постійного зберігання (управлінської документації )

Створено 1 фонд  №125 – Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Згурівському районі. Організація внесена до списку №1 і у зв’язку з ліквідацією документи передані до архіву.

 3. Створення та розвиток науково-довідкового апарату до документів національного архівного фонду                                                                                                                                                   Зроблено перероблення описів управлінської документації колгоспу ім.Леніна, КААП «Нива» на 342 справи   за 1943-2005 роки. Справи перешифровані . 

       Проведено роботу по каталогізації документів. Опрацьовано 16 одиниць зберігання управлінської документації Згурівської селищної ради і оформлено 500 карток. Основна тематика – будівництво, державна реєстрація підприємств, фізичних осіб, земельні питання і т.д. Картки внесено до електронного каталогу.

    4. Формування Національного архівного фонду. Експертиза цінності документів НАФ в архівних підрозділах, підприємствах, установах, організаціях, фізичних осіб, статутів, земельні питання і т.д.

 За звітний період погоджено номенклатури справ на  2014 рік 10 ( план 8) установ  та організацій , 1 положення про архів та 1 положення про ЕК Згурівського районного центру зайнятості.

     Здійснено 2 комплексні, 2 контрольні  перевірки.

      Проведено семінар з сільськими та селищним головою на тему :                     « Про стан упорядкування документів сільськими і селищною радами та передавання їх на державне зберігання до архіву».

       Проведено 6 семінарів з працівниками Турівської, Середівської , Пасківщинської ,Старооржицької сільських рад, Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Згурівському районі -тема занять:  « Науково-технічне  опрацювання документів працівниками установ та передача їх на державне зберігання до архіву»,   та із Згурівською філією по експлуатації газового господарства з питань розробки та впровадження в роботу номенклатури справ згідно затвердженого Переліку.

       Проведено індивідуальні бесіди із керівниками відділів, управлінь райдержадміністрації щодо складання  номенклатури справ на 2014 рік.

         5.Використання інформації документів НАФ

       На сторінках районної газети «Панорама» підготовлено 3 публікації - стаття «Методична та практична допомога архівним установам» щодо надання практичної допомоги працівниками обласного архіву  працівникам архівних установ району  , інформаційне повідомлення до 25 річниці Народного руху України «Народний рух України. Історія становлення» за документами Державного архіву Київської області та статтю « Про роботу архівного сектору за 2014рік»

      При підготовці публікації виступу в районній газеті «Україна пам’ятає, світ визнає»голови райдержадміністрації та голови районної ради , були використані дані статті «Голодомор 1932-1933 р.р.на Київщині мовою документів» підготовленої за документами Державного архіву Київської області.

      На сайті розміщені 2 статті « Народний рух України. Історія становлення» та «Голодомор 1932-1933р.р. на Київщині мовою документів» підготовлених Державним архівом Київської області .

     Архівним сектором організовано 2 фотовиставки:

 -  «З історії Згурівщини» ,  з нагоди святкування 28 річниці утворення Згурівського району  на основі архівних документів, де представлені фотодокументи з 1847року по 1986 рік .Фотодокументи сім’ї поміщика Кочубея , з цієї виставки, розміщені на сайті архівного сектору.

 - « Згурівка від минулого до сьогодення» до Дня працівників соціальної сфери.

Продовжено  збір документів із історії Згурівщини (кінець ХІХ ст. – початок ХХ ст.).

       Найцікавішою тематикою досліджень, які проводились користувачами у читальному залі були дослідження з історії розвитку сіл району.          

       У 2014 році архівний сектор  відвідало 15 користувачів, видано для користування 125  справ , виконано 139 запитів , з них тематичних -88.

Розглянуто на особистому прийомі 112 звернень  громадян.

        Тематика довідок : підтвердження трудового стажу  для призначення пільгових  пенсій  , про обрання депутатами районних рад, про реорганізацію колгоспів,радгоспів, про вручення чорнобильських посвідчень .

        На платній основі виконано 22 запитів тематичного характеру .Тема – земля , житло. На спец рахунок надійшло 1282 грн.

        Підтвердження трудового стажу  для призначення пільгових  пенсій  , про обрання депутатами районних рад, про реорганізацію колгоспів,радгоспів, про вручення чорнобильських посвідчень , про статус, земельні питання, надання житла

 

Завідувач архівного сектору                                                         В.В.Сушак               райдержадміністрації